Refleksologia / koko kehon vyöhyketerapia on hoitomuoto, jossa jonkin kehon alueen toimintahäiriötä hoidetaan yleensä alueelta, pisteeltä tai linjalta, joka sijaitsee muualla kuin itse ongelma-alueella. Vyöhyketerapia-hoidon tavoitteena on auttaa kehoa aktivoimaan omat parantavat voimavaransa.

Hoidettavat heijastealueet löytyvät yleensä iholta tai välittömästi ihonalaisista kudoksista. Niitä voidaan havaita heijastekipuna, ihon värin tai rakenteen muutoksina, sekä ihon hienoisina sähköisinä muutoksina. Hoito tapahtuu iholta eri tekniikoilla painelemalla sormin tai vyöhykepuikoilla, joilla voidaan käsitellä myös erityisen tarkkoja pisteitä.

Refleksologian käyttöalue on hyvin laaja. Tyypillisiä ongelmia, joiden vuoksi asiakkaat hakeutuvat refleksologille: kiputilat, immuunipuolustuksen ja aineenvaihdunnan häiriöt, stressiperäiset ja hormonaaliset häiriöt, vauvojen koliikki ym uni- ja suolisto-oireilut.

Eri kehonosista voi löytää ”kuvan” koko ihmisestä heijastejärjestelmänä. Elimistö voi käyttää tuekseen eri puolilla kehoa olevia vaihtoehtoisia järjestelmiä. Niitä käsittelemällä voidaan ihmisen ongelmia myös hoitaa.

Hoito sopii kaikille ihmisille, vauvasta vaariin. Myös eläimiä hoidetaan refleksologialla.

Hoitosuunnitelma laaditaan ottaen huomioon potilaan saamat muut hoidot, lääkitykset yms. Jokainen hoitokerta on kokonaisuus sisältäen neuvontaa, opastusta. Parhaimmillaan hoito on yhteistyötä potilaan kanssa, tähtäimessä oireiden poistaminen ja laadukkaampi elämä.

Lisää refleksologiasta ja sen historiasta http://www.suomenrefleksologit.fi